Skip to content

Dietní jídla na několik způsobů

Pokud při vaření dodržíte jisté zásady, máte vysokou šanci, že připravené jídlo bude nejen dobře vypadat a chutnat, ale že bude i dietní, a tak půjdou vaše kila dolů. Je tedy libo dušení, vaření, pečení nebo blanšírování?

1. VAŘÍME V PÁŘE
Tento způsob vaření je výborný především proto, že se v potravinách uchovávají veškeré vitamíny, minerály i důležité antioxidanty. Potraviny si také ponechají svou přirozenou barvu, tvar a vůni. Díky oddělenému prostoru se v hrnci nemísí jednotlivé vůně. Ideální je také pro přípravu ryb, protože pára nepoškozuje jejich strukturu. Je potřeba naučit se jednotlivé potraviny do hrnce správně skládat. Co se vaří nejdéle, umisťujeme do spodní části, prostřední část je určena pro zeleninu, a vrchní díl patří potravinám, které se vaří nejkratší dobu. Jídlo připravené na páře je velmi zdravé a chutné.

2. VAŘÍME DIETNĚ
Vařit zdravě a chutně jde snadno. Především bychom měli omezit množství živočišných tuků. Nahrazujeme je tuky rostlinnými, nebo je raději vynecháme úplně a vaříme pouze na vodě. Tepelnou úpravou se z potravin ztrácí hodně vitamínů, proto je vhodné dobu vaření omezit na co nejkratší dobu.

3. DUŠENÍ
Pokud chceme potraviny dusit, je vhodné k dušení použít jen vodu, případně vodu s olejem. Čím méně oleje, tím bude jídlo dietnější. Pokud olej do pokrmů musíte přidávat, zvolte raději lisovaný za studena, například olivový, sojový, kukuřičný nebo sezamový. Dusíme pod pokličkou co nejkratší potřebnou dobu.

4. PEČENÍ
Péct v troubě můžete potraviny buď s olejem, nebo na sucho, třeba zabalené v alobalu. Péct se dá nejen maso, ale také zelenina a ovoce. V troubě můžete zvolit také možnost grilování. Na tento způsob se dá připravit mnoho jídel, která si můžete dopřát i při dietě.

5. BALNŠÍROVÁNÍ
Blanšírování je vlastně velmi krátké vaření. Vhodná pro tuto úpravu je například salátová okurka, kapusta, mrkev nebo zelené fazolky. Nakrájenou zeleninu dáme do vroucí osolené vody a vaříme pouze 30 sekund až 3 minuty.